Monday, July 16, 2012

Prajitura cu miere

Prajitură cu miere

Ingrediente pentru foi: 600g făina, 180g zahar, 4 linguri miere de albine,1 lingură de bicarbonat, 80g de margarină, 1 ou, câteva linguri de lapte (cât este nevoie pentru a omogeniza aluatul).
Ingrediente pentru cremă: 1 pahar de lapte (250 ml), zahar vanilat (esenta de vanilie), 180g zahar, 1 lingura miere de albine, 80g gris, 200g unt cu 80% grăsime, 5-6 linguri de gem acrişor (maceşe, caise, piesici, etc.), zahar praf.

Mod de preparare foi:
Margarina, mierea de albine şi zaharul se pun pe foc şi se fierb la foc mic până se dizolvă zahărul complet. Compoziţia se dă deoparte şi când se răceşte puţin se adaugă puţină faină si bicarbonatul şi se amestecă. Se adaugă restul făinii şi oul, începându-se frământarea. Se omogenizarea compoziţia adaugându-se câteva linguri de lapte. Aluatul se împarte în 4 părti egale care se întind în foi subţiri pe dosul tăvilor unse. Înainte de a se introduce în cuptor, foile se perforează cu furculiţa şi se introduc (pe rand) în cuptorul preincalzit la 180 de grade. Foile vor fi gata atunci când mărginile lor se rumenesc uşor.
Mod de preparare crema:
Laptele, zaharul şi mierea de albine se pun pe foc într-un vas. Când laptele dă în clocot, se adaugă grişul şi se amestecă continuu. Compoziţia se fierbe până se îngroaşă. Se lasă deoparte să se răcească, iar atunci când a atins temperatura camerei se adaugă esenţa de vanilie (zaharul vanilat) şi untul. Se mixeaza la vitează mare până se obţine o crema spumoasă.

Modalitate de asamblare:
Prima foaie (foia de la bază) se acoperă cu jumătate din cremă. Se pune foaia 2 peste cremă presând uşor toată suprafaţa. Se unge foaia 2 cu gemul şi se acoperă cu foaia 3, pe care se pune restul de cremă şi apoi se pune foaia 4. Deasupra prăjiturii se aşează o tava mai mare pe care se pun 2-3 cărti groase şi se lasă de pe o zi pe alta într-un loc răcoros. Nu tăiaţi prăjitura în aceeaşi zi deoarece foile vor fi sfărâmicioase. Taiaţi prăjitura a doua zi când foile se vor frăgezi. Inainte de a tăia prajitura îndreptaţi marginile cu cuţitul. Taiaţi prăjitura în dreptunghiuri, pătrate, romburi, aşa cum vă place şi apoi pudrati suprafaţa prăjiturii cu zahar pudră.

Se consumă: Se savurează cu plăcere după necesităţi.

No comments:

Post a Comment